StoryEditorWiadomości rolnicze

Rabarbarowe ravioli z musem truskawkowym

21.06.2021., 18:06h

Składniki na ciasto: 2 jajka, 2 szklanki mąki, 3 łyżki oliwy z oliwek, ciepła woda.

Składniki na farsz: 8 łodyg rabarbaru, 100 g cukru trzcinowego, szczypta cynamonu, szczypta kardamonu, 1 łyżka masła klarowanego.

Składniki na mus truskawkowy: 500 g truskawek, 100 ml kwaś­nej śmietany, listki mięty.

Wykonanie: Połączyć mąkę, jajka i stopniowo dolewać ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Gdy będzie elastyczne, dodać oliwę z oliwek. Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki i przesmażyć z cukrem do miękkości na maśle klarowanym. Truskawki utrzeć ze śmietaną i posiekanymi listkami mięty. Ciasto wałkować cienko, aby utworzyło dwa paski. Na jednym układać porcję farszu rabarbarowego, przykładać drugi pasek i specjalną formą docis­kać, tworząc jednolity kształt. Ravioli można też ulepić metodą klasyczną. Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Podawać gorące, polane musem truskawkowym.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. listopad 2024 02:32