Obok uwarunkowań gatunkowych i odmianowych o zimotrwałości w wielkim stopniu decyduje agrotechnika. Kluczowy jest optymalny termin siewu w odpowiednim zagęszczeniu, ale także zrównoważone nawożenie i dokarmianie mikroelementami. Jęczmień ozimy jest najmniej mrozoodporny spośród gatunków zbóż uprawianych w Polsce. Poważne straty wyrządzają spadki temperatury do minus 15 st. C bez okrywy śnieżnej i minus 25 st. C z okrywą śnieżną. Decydujące o życiu rośliny poddanej minusowym temperaturom są nieuszkodzone stożki wzrostu, węzły krzewienia i korzenie.
Badania prowokacyjne i polowe
Oceny zimotrwałości jęczmienia ozimego
w warunkach laboratoryjnych są nieporównywalne
z ocenami odmian pszenicy ozimej
i pszenżyta ozimego. Ocena 5 dla pszenicy ozimej
ma zupełnie inny wymiar praktyczny niż
5 dla jęczmienia ozimego. W prowokacyjnych
doświadczeniach specjalnych mrozoodporność
jęczmienia ozimego testowana jest przy mniejszym
stresie termicznym niż mrozoodporność
pszenicy i pszenżyta. Temperatura mrożenia
roślin jęczmienia w chłodni jest łagodniejsza,
tzn. wyższa (od -10 do -14 st. C) niż pszenicy
i pszenżyta (od -15 do -18 st. C).
...