Składniki: 700 g karkówki, 300 g pieczarek, 1 cebula, pęczek pietruszki, 100 g żółtego sera, olej, sól, pieprz, papryka, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka bulionu.
Wykonanie: Plasterki karkówki rozbić tłuczkiem, natrzeć przyprawami i olejem, odstawić. Pieczarki pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić, dodać pieczarki i poddusić. Doprawić do smaku i dusić, aż woda całkiem wyparuje. Ser zetrzeć na tarce, pietruszkę drobno posiekać i wymieszać z pieczarkami. Na mięso układać farsz i zwijać w roladki. Można przewiązać sznureczkiem do żywności. Roladki przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać bulionem i piec pod przykryciem około 80 minut w temperaturze 180°C (w trakcie pieczenia odwrócić roladki na drugą stronę).