Karierę kulinarną rozpoczął w XIX wieku w Ameryce Północnej, gdzie zaczął być uprawiany na szeroką skalę do produkcji soków, przecierów i innych przetworów. Pomidor nie jest rośliną jednoroczną, lecz zmuszają go do tego nasze warunki klimatyczne. W ciepłych krajach pomidory rosną i owocują przez wiele lat.
Trochę o wymaganiach
Zanim podejmiemy decyzję o uprawie, należy przemyśleć, czy dysponujemy właściwym stanowiskiem. Należy bowiem unikać np. stanowiska po innych psiankowatych, w tym ziemniaków, i to co najmniej przez 4 lata. Inaczej uprawa pomidorów skazana będzie na niepowodzenie. Ta roślina ma duże wymagania klimatyczno-glebowe, potrzebuje ciepłego i dość suchego klimatu. Chłodne i wilgotne dni hamują jej rozwój, opóźniają dojrzewanie owoców, a także zwiększają podatność na choroby. Wybierajmy zatem miejsca nasłonecznione i osłonięte, np. przy żywopłotach, ścianach lub ogrodzeniach. Wyjątek stanowią rejony o wysokiej wilgotności – nie sadzimy tam pomidorów w miejscach osłoniętych, bo wilgotne powietrze sprzyja rozwojowi chorób.
Do produkcji rozsady przystępujemy pod koniec lutego, mamy zatem trochę czasu, by ...