Rynchosporioza zbóż zwana jest także plamistością obwódkową zbóż. Nazwa wynika z bardzo charakterystycznej ciemnej obwódki, ale jest ona bardzo wyraźna (obwódka brązowa) tylko na liściach jęczmienia. Na życie i pszenżycie obwódka jest jasna, prawie w kolorze plam. Choroba występuje głównie w warunkach chłodnej i wilgotnej pogody.
Atak z ziarna i resztek pożniwnych
Rynchosporioza zbóż przenosi
się z zakażonym materiałem
siewnym. Źródłem zakażenia są
też resztki pożniwne i samosiewy
zbóż. Dlatego czynnikiem mocno
zwiększającym ryzyko porażenia
rynchosporiozą zbóż jest uprawa
jęczmienia jako przedplonu dla
zbóż, a jeszcze gorzej dla jęczmienia
oraz uprawa odmian podatnych
na chorobę. Pamiętajmy też,
że im gęstszy jest łan i im wyższymi
dawkami azotu jest nawożony,
ryzyko porażenia rynchosporiozą
jest większe.
Z tych powodów duże znaczenie w ograniczeniu choroby ma staranna agrotechnika i właściwy płodozmian. Podstawą takiej agrotechnicznej prewencji jest ograniczanie nadmiernego udziału zbóż w strukturze zasiewów oraz zachowanie kilkuletniej przerwy w uprawie jęczmienia na tym samym polu. Ważne jest staranne...