Plon rzepaku tworzy się jesienią, a potencjał plonotwórczy obok wyboru odmiany, terminu i odpowiedniej gęstości siewu, kształtuje oczywiście dostępność składników pokarmowych i nawożenie. Potrzeby pokarmowe i dawki nawozowe można wyliczyć na podstawie ich pobrania pod zakładany plon. W praktyce nie jest to łatwe zadanie, bo o efektywności składników pokarmowych decyduje bardzo dużo czynników.
pH powinno być wyregulowane rok wcześniej
Największy wpływ na poziom plonowania
ma woda, azot i pozostałe składniki pokarmowe.
Bez odpowiedniego poziomu dostępności
wody nie będzie pobierania składników pokarmowych.
Woda jest podstawowym i jedynym
nośnikiem wprowadzającym składniki pokarmowe
do rośliny. Jeżeli zasoby wody glebowej
są optymalne, to o efektywności działania i wykorzystania
nawozów decyduje mocno odczyn
gleby i zawartość w niej materii organicznej.
Znaczenie dla efektywności nawozów mają optymalne proporcje wnoszonych do gleby składników pokarmowych. Dlatego np. w sprzyjających warunkach na wyprodukowanie 1 t nasion rzepaku (wraz z plonem ubocznym) wystarczy 55 kg N, ale przy nawożeniu niezbilansowanym rzepak może n...