StoryEditorWiadomości rolnicze

Sałatka i przystawka na lekki letni lunch

18.08.2020., 13:08h

SAŁATKA ZE SPAGHETTI I SZCZYPIORKIEM
Składniki dla 4 osób:

  • 2 pęczki szczypiorku,
  • 300 g spaghetti,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 150 g sera koziego,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • trochę soku z cytryny,
  • liście sałaty do dekoracji.

Wykonanie: Spaghetti połamać i ugotować w osolonej wodzie al dente (czyli tak, aby było lekko twarde i sprężyste). Przelać zimną wodą. Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić. Czosnek obrać, drobno posiekać i wymieszać z oliwą. Dodać razem ze szczypiorkiem do spaghetti. Pomidorki umyć, przekroić na pół i również dodać do sałatki. Ser kozi pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną soku z cytryny. Sałatka pięknie się prezentuje na świeżych liściach sałaty.

SOS BORÓWKOWY
Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • około 200 g borówek (mogą być ze słoiczka),
  • 1 łyżka musztardy.

Wykonanie: Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Borówki wymieszać z musztardą, dodać szczypiorek. Kilka łodyżek pozostawić do dekoracji. Pasuje dobrze do pieczonych mięs.

Tekst: L. Pfannschmidt, przygotowanie i ...

Pozostało 11% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. wrzesień 2024 19:20