StoryEditorWiadomości rolnicze

Serce zakładu

20.08.2020., 10:08h
Krzysztof Bryl w OSM w Kole pracuje ponad 30 lat, obecnie zatrudniony jest na stanowisku brygadzisty aparatowni.

– Podczas 3 dekad pracy w kolskiej spółdzielni przeszedłem niemal wszystkie działy – począwszy od pracy w proszkowni, poprzez masłownię czy dział galanterii. Obecnie czuwam nad procesem wirowania mleka i pasteryzacji śmietany. W procesie tym wykorzystujemy urządzenia wirująco-pasteryzujące oraz pasteryzatory. Opisując ten proces skrótowo: mleko po dotarciu do zakładu trafia do silosów magazynujących i po analizie dostarczane jest do urządzenia wirująco-pasteryzującego, w którym następuje oddzielenie śmietany od mleka. Śmietana trafia do tanku zbiorczego, w którym oczekuje na proces pasteryzacji, następnie trafia na poszczególne działy. Odtłuszczone mleko trafia do proszkowni – informuje pan Krzysztof. – W procesie tym wykorzystywana jest najnowocześniejsza technologia oraz maszyny i urządzenia na światowym poziomie – dodaje. – Wszystkie maszyny, jakie obecnie pracują w tym dziale, są nowe lub zostały zmodernizowane w ubiegłym roku. Charakteryzują się wysokimi wydajnościami, wysokim poziomem zmechanizowania oraz pełną elektroniką. Dzięki temu praca ludzka została ograniczona do minimum. W zależności od zapotrzebowania innych działów, średnio na jednej 8-godzinnej zmianie pracują...

Pozostało 55% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. wrzesień 2024 19:19