Skrzypionki mogą powodować lokalnie bardzo duże straty zeskrobując miękisz z całych liści w kilka dni. Po zakończeniu wegetacji przez zboża nie gardzą liśćmi kukurydzy.
Chrząszcze skrzypionek
zimują w ściółce, darni lub między
korzeniami. Według biologii
tych szkodników opracowanej
w Instytucie Ochrony Roślin
–PIB w Poznaniu, chrząszcze
skrzypionki zbożowej (Oulema
melanopus) i skrzypionki błękitek
(Oulema gallaeciana) pojawiają
się wiosną na roślinach
żywicielskich (głównie jęczmień,
pszenica, pszenżyto i owies, rzadziej
plantacje żyta), gdy temperatura
powietrza przez 2–3 dni
przekracza około 10°C.
Żerowanie chrząszczy skrzypionek (żer uzupełniający) w sprzyjających warunkach rozpoczyna się w II dekadzie kwietnia, po czym po kopulacji samice składają jaja (trwa to od połowy maja do połowy czerwca). Jaja długości około 1 mm, koloru miodowożółtego składane są na górnej stronie blaszki liściowej zbóż wzdłuż nerwów pojedynczo lub po kilka w jednym rzędzie.
Po upływie około dwóch tygodni, z jaj wylęgają się larwy (są brunatnożółte z kulistą czarną głową, a całe ich ciało pokryte jest lepkim...