StoryEditorWiadomości rolnicze

Skupiam się na strukturze i jakości gleby

29.11.2021., 21:11h
– W swoim myśleniu o przyszłości gospodarstwa skupiam się na strukturze i jakości gleby – mówi Jarosław Miściur. – Trzeba być przygotowanym na zmiany, które wymusi Zielony Ład, kryzys nawozowy i wycofywanie kolejnych substancji czynnych. Nie da się dostosować z dnia na dzień, należy testować i wprowadzać alternatywne rozwiązania z wyprzedzeniem.
lubelskie

Jarosław Miściur prowadzi gospodarstwo w Policzyźnie w pow. lubelskim od 2003 r. Kontynuuje w ten sposób rodzinne tradycje. Gdy rozpoczynał gospodarowanie na własny rachunek, obszar gruntów pod pługiem wynosił ok. 40 ha. Obecnie plantator uprawia 145 ha, z czego większość areału to własność.

Przeważają gleby klas IIIa i IIIb. Do tego niewielkie ilości działek klasy II i IVa. – To gleby średnie, głównie less na podłożu gliniastym. Dobrze magazynujący wodę – precyzuje pan Jarosław. – Nie planuję obecnie powiększania gospodarstwa. Skupiam się na zwiększaniu wydajności przy jednoczesnym obniżaniu kosztów.

W strukturze zasiewów
pojawi się soja

Struktura zasiewów w gospodarstwie w pewnej mierze uzależniona jest od wymogów programu rolnictwa zrównoważonego, który obliguje m.in. do prowadzenia trzech grup roślin i co najmniej czterech upraw w plonie głównym, w tym rośliny jarej. W sezonie 2020/2021 były to rzepak, pszenica, burak cukrowy i kukurydza.

Ponieważ w ostatnich latach uprawa buraka cukrowego wiąże się z problemami (kosztowne i nie zawsze skuteczne zwalczanie chwościka skutkujące niską polaryzacją w połączeniu ...

Pozostało 86% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. wrzesień 2024 09:18