Tydzień temu sporo uwagi poświęciliśmy wskazówkom dotyczącym oceny właściwych faz rozwojowych zbóż na skracanie ich źdźbeł. Przypominam – ten zabieg podstawowy i najważniejszy w fazie pierwszego kolanka pogrubia i skraca źdźbło. Zabieg drugi w fazie liścia flagowego delikatnie skraca źdźbła, ale dobrze skraca i wzmacnia dokłosie.
Do skracania zbóż
służy kilka substancji. Najbardziej znane i stosowane
w zbożach to: chloromekwat (CCC), etefon,
trineksapak etylu, proheksadion wapnia i chlorek
mepikwatu. Każda z wymienionych substancji ma
inne właściwości (zwłaszcza, jeżeli chodzi o temperaturę
i nasłonecznienie dla skutecznego działania)
a w ofercie praktycznie co roku pojawiają
się nowe produkty. Czasami jest tak, że zmiana
formulacji znanej substancji czynnej diametralnie
zmienia jej właściwości i umożliwia jej stosowanie
w niższej temperaturze.
Umiejętność rozpoznawania faz rozwojowych jest kluczowa dla określenia optymalnego terminu skracania (pisaliśmy tydzień temu), ale dziś chcę zwrócić uwagę na różnice w zaleceniach skracania poszczególnych gatunków zbóż i na różnice właściwości substancji czynnych regulatorów. ...