A jakie są skutki tego zjawiska? Co i ile możemy stracić, jeżeli nie wykorzystaliśmy agrotechnicznych instrumentów wpływających na obniżenie podatności łanu na wylegnięcie?
Niższy plon gorszej jakości
Zależnie od tego, czy nastąpi wyleganie
korzeniowe czy źdźbłowe
oraz od gatunku zboża, od terminu
i fazy rozwojowej, w którym
wystąpi to niekorzystne zjawisko,
straty w plonie ziarna mogą sięgnąć
ponad 40%. Te największe
występują zwykle w życie, które
wylegnie przed kłoszeniem
albo w fazie kwitnienia. Żyto jest
najbardziej wrażliwe na wyleganie
w fazie kwitnienia, pszenica
w fazie kwitnienia i w fazie „pół
ziarna”, owies przed kłoszeniem,
a jęczmień podczas kwitnienia
i w fazie dojrzałości mlecznej. Ta
wrażliwość przekłada się oczywiście
na konkretne straty plonów
i jeszcze większe straty w zakresie
jakości ziarna.
Każdy rolnik ma świadomość, że wyleganie może bardzo silnie wpłynąć na poziom i jakość osiąganych plonów zbóż, a poza tym bardzo utrudnia i spowalnia zbiór. Jeżeli wyleganie zbóż nastąpi we wczesnych fazach rozwojowych, rośliny mogą się podnieść i wykształcić plon. Jeżeli jednak wylegnięcie będzie si...