StoryEditorWiadomości rolnicze

Śledzik postny, lecz wykwintny

07.06.2020., 14:06h


ZUPA ŚLEDZIOWA NA ZIMNO

Składniki:
  • 6 filetów ze śledzi (około 50–60 dag),
  • 1/2 l wody,
  • 200 g gęstego kefiru,
  • sok z ćwiartki cytryny,
  • 100 g gęstej śmietany,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • cebula, 3–4 ziemniaki,
  • sól do smaku.
Wykonanie: Śledzie umyć, zalać na kilka godzin wodą. Pokroić na małe kawałki. Przyprawy zalać pół litra wody i gotować na małym ogniu około 5 minut. Przestudzić i przecedzić. Cebulę pokroić w pióra. Wywar połączyć z kefirem i śmietaną, dodać śledzie, cebulę, doprawić sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zupę odstawić na co najmniej godzinę. Podawać posypaną zieleniną z gorącymi ziemniakami – najlepiej na osobnym talerzu.



ŚLEDZIK W CIEŚCIE

Składniki:
  • 4 filety śledzi (matiasy),
  • 1 rulon świeżego ciasta francuskiego,
  • 1 czerwona cebula lub szalotka,
  • 2 łyżeczki świeżych liści tymianku,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • 5 łyżek śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz do smaku,
  • 1 jajko. 

Wykonanie: Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Śledzie pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą, śmietaną i przyprawami. Na rozwiniętym cieście rozłożyć m...
Pozostało 57% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. październik 2024 04:18