XCzy sprzedaż siana i słomy może być zaliczona do sprzedaży detalicznej rolników?
YRolniczy handel detaliczny jest szczególną formą handlu detalicznego funkcjonującą w Polsce od 2017 r. Dotyczy wyłącznie żywności. Podstawowym warunkiem prowadzenia tej działalności jest to, że żywność produkowana i wprowadzana na rynek musi pochodzić w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu danego podmiotu. W ramach RHD możliwa jest produkcja na małą skalę i zbywanie jej konsumentom finalnym, zlokalizowanym na ograniczonym obszarze kraju.
Zasady prowadzenia rolniczego handlu detalicznego określa art. 44a ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Artykuł 3 ust. 2 tej ustawy w kwestii definicji żywności odsyła do art. 2 Rozporządzenia nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. Zgodnie z tym przepisem przez żywność (środek spożywczy) rozumieć należy jakiekolwiek substancje lub produkty przetworzone, częściowo p...