StoryEditorWiadomości rolnicze

Słoneczna witamina D Suplementuj, ale nie przesadzaj!

01.03.2022., 16:03h
W ostatnim tekście o witaminach wspomnieliśmy, że celebrytką wśród witamin jest C. Ale pretendentek do tej roli jest więcej. Jej sąsiadka w abecadle – witamina D – jest równie znana na salonach od kilku lat.

Ważniejsza, niż nam się wydaje

Zanim powiemy dlaczego, przedstawmy ją. Witamina D jest jednocześnie składnikiem odżywczym, który przyjmujemy z pożywieniem, ale też hormonem, który produkuje nasz organizm. Ma nieco większe wymagania niż witamina C, bowiem nie rozpuszcza się w wodzie, a w tłuszczach. Od dawna już wiadomo, że pomaga wchłaniać i magazynować wapń i fosfor – dwa pierwiastki, które mają kluczową rolę w budowaniu kości. Badania – póki co tylko laboratoryjne – wskazują, że witamina ta ogranicza wzrost komórek rakowych, pomaga kontrolować przebieg infekcji i ogranicza stany zapalne. Zapewnia prawidłową pracę serca i wspiera odporność. Jeśli od miesięcy walczysz z brodawkami na stopach czy rękach, sprawdź stężenie witaminy D. Wiele tkanek i narządów w ciele ma receptory dla witaminy D. Oznacza to, że najwyraźniej spełnia ona wiele innych ważnych funkcji w organizmie i funkcje te są intensywnie badane przez naukę.

Mało, bo żyjemy w cieniu

Niewiele produktów zawiera naturalnie witaminę D. Część artykułów spożywczych jest nią wzbogacana. Dla większości z nas jednak najlepszą drogą pozyskiwania wystarczających ilości...

Pozostało 83% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. wrzesień 2024 17:44