Ważniejsza, niż nam się wydaje
Zanim powiemy dlaczego, przedstawmy ją. Witamina D jest jednocześnie składnikiem odżywczym, który przyjmujemy z pożywieniem, ale też hormonem, który produkuje nasz organizm. Ma nieco większe wymagania niż witamina C, bowiem nie rozpuszcza się w wodzie, a w tłuszczach. Od dawna już wiadomo, że pomaga wchłaniać i magazynować wapń i fosfor – dwa pierwiastki, które mają kluczową rolę w budowaniu kości. Badania – póki co tylko laboratoryjne – wskazują, że witamina ta ogranicza wzrost komórek rakowych, pomaga kontrolować przebieg infekcji i ogranicza stany zapalne. Zapewnia prawidłową pracę serca i wspiera odporność. Jeśli od miesięcy walczysz z brodawkami na stopach czy rękach, sprawdź stężenie witaminy D. Wiele tkanek i narządów w ciele ma receptory dla witaminy D. Oznacza to, że najwyraźniej spełnia ona wiele innych ważnych funkcji w organizmie i funkcje te są intensywnie badane przez naukę.
Mało, bo żyjemy w cieniu
Niewiele produktów zawiera naturalnie witaminę D. Część artykułów spożywczych jest nią wzbogacana. Dla większości z nas jednak najlepszą drogą pozyskiwania wystarczających ilości...