Stare odmiany są także stosunkowo odporne na mrozy, szkodniki oraz choroby. Wg pomologów, można doliczyć się około kilkuset odmian. Jako ciekawostkę dodam, że 28 września przypada Międzynarodowe Święto Jabłka. Poniżej cechy starych odmian jabłoni. Dla corocznego owocowania odmian owocujących przemiennie zalecane jest przerzedzanie zawiązków. Pamiętajmy, że dobrze jest sadzić kilka odmian z uwagi na obcopylność.
Malinowa Oberlandzka – odmiana prawdopodobnie holenderska, do dziś uchodzi za jedną z najsmaczniejszych. Drzewo tworzy koronę średnich rozmiarów, kulistą z lekko zwieszającymi się pędami. Owocuje obficie, ale przemiennie. Rodzi owoce duże o nieregularnym kształcie, jajowate, kulisto stożkowe z wyraźnym żebrowaniem. Owoce pokryte są cienką jasnozieloną skórką, która w miarę dojrzewania staje się zielonożółta a gdy całkowicie dojrzeją pokrywają się w całości brunatno karminowym lub buraczkowym rumieńcem. Miąższ jest perłowobiały z lekko zielonym odcieniem, bywa też zaróżowiony, kruchy, soczysty, delikatny, o lekko malinowym posmaku. Owoce dojrzewają w końcu września a dojrzałość konsumpcyjną osiągają po miesiącu od zbioru. Duże owoce można przechowy...