Obniżki nie dotyczyły tylko Polski, ale wszystkich największych producentów mleka w Europie – za wyjątkiem Francji, gdzie zanotowano nieznaczny wzrost na poziomie 0,8%. Porównując ceny skupu z kwietnia 2020 r. do cen zeszłorocznych, największy spadek wśród krajów Unii Europejskiej odnotowano we Włoszech (8,9%), Holandii (8,3%) i Belgii (7,9%). W UE jako całości spadek wyniósł 3,1%, co daje efekt zrównania się cen ze stanem z lipca 2018 roku.
Pomimo to produkcja białego surowca od początku roku rośnie, co istotniejsze – trend ten wydaje się utrzymywać. Według danych opublikowanych przez EUROSTAT, ,,unijna’’ produkcja mleka w pierwszym kwartale roku 2020 była o 2,8% wyższa niż w porównywalnym okresie roku ubiegłego. Analogicznie zwiększyła się też w tym okresie produkcja poszczególnych asortymentów: pełnego mleka w proszku (9,9%), sera i masła (2,6%) oraz napojów fermentowanych (1,1%).
W ostatnim miesiącu większość popularnych wyrobów serowarskich – w całej UE– ma najniższe ceny od początku roku. Średnia cena ementalera zmniejszyła się o 6,3%, goudy o 5,3% a sera edamskiego o 8%. Stabilna była jedynie cena sera chedda...