
– Dzisiaj wiemy już także, że na wielkość produkcji mleka wpływ ma kolor światła – mówi Paweł Hupało z DeLaval. – Światło to nic innego jak fale elektromagnetyczne. Bardzo mały wycinek wszystkich fal (400– 700 nanometrów) stanowi światło widzialne, które jest mieszaniną kolorów, zaczynającą się od koloru fioletowego, na czerwonym kończąc. Oko, aby mogło rozpoznawać kolory zaopatrzone jest (tak u krowy, jak i człowieka) w fotoreceptory, odpowiedzialne za zmiany światła na sygnały, które mają wpływ na zegar biologiczny organizmów. W oku człowieka najczęściej są trzy receptory, które rozpoznają trzy rożne kolory światła: czerwony, niebieski i zielony. Krowy nie mają receptora odpowiadającego za kolor czerwony, co oznacza, że koloru czerwonego po prostu nie widzą.
Badania pokazały, że optymalnym zakresem długości fal dla bydła jest zakres od 450 do 480 nanometrów, z uwagi na fakt, że ten zakres odpowiada kolorowi niebieskiemu i zielonemu, a to właśnie t...