StoryEditorWiadomości rolnicze

Szczypiorek nie tylko na kanapkę

24.07.2020., 10:07h

ZIEMNIAKI ZE ŚMIETANĄ I SZCZYPIORKIEM

Składniki na 4 porcje:

  • 3 pęczki szczypiorku,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 ml esencjonalnego bulionu,
  • 250 ml śmietany lub mleka,
  • sól.

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w małą kostkę i ugotować na miękko w bulionie. Dolać śmietanę lub mleko i gotować jeszcze około 3 minut. Doprawić solą. Część ziemniaków można poddusić, aby potrawa nabrała kremowej konsystencji. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Krótko przed podaniem dodać do ziemniaków. Danie doskonale pasuje do jajecznicy, ryby lub mięsa.

KLASYCZNY SOS SZCZYPIORKOWY

Składniki na 4 porcje:

  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 4 jajka,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać. Oddzielone od białek żółtka drobno zetrzeć i wymieszać ze śmietaną. Dodać ocet. Stale mieszając, dolewać olej, aż sos stanie się gęsty. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. Smakuje doskonale do mięs na zimno...

Pozostało 52% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. wrzesień 2024 21:13