StoryEditorWiadomości rolnicze

Szybkie pieczywo z pieca i patelni

25.06.2020., 13:06h

PLACUSZKI MACA

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (może być również bezglutenowa lub orkiszowa),
  • 2 jaja,
  • szczypta soli,
  • woda.

Wykonanie:
Składniki wymieszać i ugnieść do właściwej konsystencji (jak na ciasto makaronowe). Wyrobione ciasto podzielić na niewielkie części i każdą rozwałkować na grubość około 2 mm. Piec na gorącej blasze, patelni lub w gofrownicy. Macę można podawać z dowolnymi sosami – słodkimi i słonymi, a także humusem, dżemami czy pastami.

FOCACCIA Z ROZMARYNEM I SOLĄ GRUBOZIARNISTĄ

Składniki:

  • szklanka ciepłej wody,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 450–500 g mąki,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • do posypania:
    • 1 łyżka gruboziarnistej soli,
    • świeży rozmaryn,
    • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Wykonanie:
Drożdże utrzeć w ciepłej wodzie, dodać cukier i trzy łyżki mąki. Odstawić na 15 minut. Dodać sól i stopniowo mąkę, mieszając dłonią. Ciasto powinno być elastyczne, ale może lekko lepić się d...

Pozostało 60% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. październik 2024 17:24