StoryEditorWiadomości rolnicze

Tarta anyżowa

07.04.2021., 09:04h
Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki, 1/2 kostki masła, 1 łyżka smalcu, szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu, 4 łyżki białego wina, 1/3 szklanki cukru pudru.
Składniki na masę: 2 jajka, 2 żółtka, 300 ml śmietanki 36%, 1 łyżeczka zmielonych nasion anyżu, 1 łyżka wina, 2 gorzkie czekolady, 1 czekolada mleczna, 1 łyżka cukru pudru.

Wykonanie: Składniki na ciasto przełożyć do miski i je zagnieść. Wyłożyć na formę do tarty, nakłuć widelcem i umieścić w lodówce na 30 minut. Wyjąć, ogrzać do temperatury pokojowej, a następnie podpiec ciasto 15 minut w temperaturze 180°C. Podgrzać śmietanę (ale jej nie gotować), wrzucić czekolady połamane w kostkę i mieszać, aż się rozpuszczą. Masę ostudzić, następnie dodać jajka, anyż i wino, ubijając masę trzepaczką. Masę wylać na podpieczone ciasto i piec 15 minut w temperaturze 180°C. Tatrę wyjąć i ostudzić.
Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 13:17