StoryEditorWiadomości rolnicze

Tarta z karmelizowaną cebulą

07.04.2021., 09:04h
Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej, 120 g masła, 20 g smalcu, szczypta soli.
Składniki na masę: 4 czerwone cebule, 1 łyżka cukru, 1 łyżka octu balsamicznego, 150 g sera startego na małych oczkach, 3 jajka, 200 g śmietanki 30%, 5 pieczarek, olej, sól, pieprz.

Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć je do lodówki na godzinę. Następnie wylepić nim formę do tarty i podpiec spód przez 15 minut w temperaturze 180°C. Cebulę pokroić w pióra i przełożyć na patelnię, podlać olejem i dusić do miękkości. Dodać cukier i ocet, odparować. Pieczarki pokroić na półplasterki i poddusić na patelni. Dodać sól, pieprz. W misce wymieszać jajka ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu, dodać starty ser, cebulę i pieczarki. Masę wyłożyć na podpieczony spód tarty. Piec 25 minut w temperaturze 180°C.
Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 04:37