StoryEditorWiadomości rolnicze

TECHMILK 2020 – innowacje w przetwórstwie

18.03.2020., 13:03h
Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zorganizowała w Mikołajkach XXI seminarium „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka”. W salach Hotelu Gołębiewski kilkudziesięciu producentów na stoiskach, banerach i plakatach zaprezentowało swoje oferty maszyn i urządzeń oraz nowe technologie.

Seminarium otworzył prof. dr hab. Jan Limanowski. Następnie głos zabrał prorektor UWM prof. dr hab. Jerzy Przyborowski, który przekazał podziękowania za zaproszenie i pozdrowienia od JM. rektora prof. dr hab. Ryszarda Góreckiego i prorektora prof. dr. hab. Mirosława Gornowicza.

– Reprezentujecie państwo – powiedział prorektor Jerzy Przyborowski – mleczarstwo, które jest nieodzowne w naszym życiu. Uniwersytet wprowadzi nowy kierunek studiów ”Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności”. Jeśli państwo zgłosicie nowe potrzeby i będzie zainteresowanie nimi kandydatów na studia, to otworzymy kolejne kierunki. Profesor Jan Limanowski przedstawiając kierunki prowadzonych i możliwych do podjęcia badań w Katedrze powiedział między innymi:

– Nasza Katedra została wyposażona w nowoczesne urządzenia i możemy usługowo podjąć wiele różnych badań.

Dziekan Wydziału Nauk o Żywności prof. dr hab. Małgorzata Darewicz poinformowała, iż od 9 lat uczestniczy w seminariach i z wielką uwagą słucha wykładów i jest nimi zbudowana. Przypomniała, że Wydział, który 3 października tego roku obchodzi jubileusz, od 75 lat prowadzi liczne badan...

Pozostało 76% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 12:58