Seminarium otworzył prof. dr hab. Jan Limanowski. Następnie głos zabrał prorektor UWM prof. dr hab. Jerzy Przyborowski, który przekazał podziękowania za zaproszenie i pozdrowienia od JM. rektora prof. dr hab. Ryszarda Góreckiego i prorektora prof. dr. hab. Mirosława Gornowicza.
– Reprezentujecie państwo – powiedział prorektor Jerzy Przyborowski – mleczarstwo, które jest nieodzowne w naszym życiu. Uniwersytet wprowadzi nowy kierunek studiów ”Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności”. Jeśli państwo zgłosicie nowe potrzeby i będzie zainteresowanie nimi kandydatów na studia, to otworzymy kolejne kierunki. Profesor Jan Limanowski przedstawiając kierunki prowadzonych i możliwych do podjęcia badań w Katedrze powiedział między innymi:
– Nasza Katedra została wyposażona w nowoczesne urządzenia i możemy usługowo podjąć wiele różnych badań.
Dziekan Wydziału Nauk o Żywności prof. dr hab. Małgorzata Darewicz poinformowała, iż od 9 lat uczestniczy w seminariach i z wielką uwagą słucha wykładów i jest nimi zbudowana. Przypomniała, że Wydział, który 3 października tego roku obchodzi jubileusz, od 75 lat prowadzi liczne badan...