StoryEditorWiadomości rolnicze

Tort Marcinek

25.02.2021., 15:02h
Składniki na ciasto (15 cienkich blatów): 250 g masła śmietankowego 82% zawartości tłuszczu, 1 szkl. drobnego cukru do wypieków, 2 duże jajka, 2 żółtka, 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%, szczypta soli, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka amoniaku, 2 opakowania cukru wanilinowego, 800 g mąki pszennej, np. tortowej; kakao, kawa lub cappuccino do oprószenia.
Wykonanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietanę wymieszać z sodą oczyszczoną i amoniakiem, odstawić na chwilę (aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość). Masło, cukier i cukier wanilinowy umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajko, następnie żółtko, nie przerywając ucierania. Dodać śmietanę z sodą, następnie mąkę, sól i zmiksować do połączenia (lub zagnieść ręcznie). Powinno powstać gęste, miękkie i sprężyste ciasto. Odstawić ciasto do lodówki na kilka godzin. Zagniecione ciasto podzielić równo na 15 części. Tortownicę (lub inną okrągłą blaszkę) o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Każdą kulkę ciasta lekko rozwałkować, następnie rozciągając ciasto, wylepić nim dno formy. Ciasto będzie bardzo cienkie. Widel...
Pozostało 62% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 19:23