StoryEditorWiadomości rolnicze

Tort szpinakowy

23.03.2021., 12:03h
Składniki na ciasto: 250 g świeżego szpinaku, 2/3 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła, niepełna szklanka cukru, 3 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę: 300 ml śmietanki 36%, 4 łyżki cukru pudru, 125 g serka mascarpone, kilka kropel olejku waniliowego, ziarna z owocu granatu.

Wykonanie: Szpinak przełożyć do blendera i dodać tłuszcz. Utrzeć na jednolitą masę. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać zblendowany szpinak, połączyć składniki. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego wcześniej (około 5 minut) piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180°C. W misce ubić na sztywno śmietankę. Dodać cukier, serek mascarpone i olejek waniliowy. Wymieszać. Ostudzony placek delikatnie skroić z wierzchu (żeby miał w miarę równą powierzchnię), wyłożyć masę. Odciętą z góry część delikatnie pokruszyć i posypać nim masę, na wierzchu ułożyć ziarna granatu.
Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 15:14