Zgodnie z informacjami Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) najważniejszymi patogenami występującymi w kiszonkach są: Clostridium botulinum, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, jak również mikotoksyny. Zła konserwacja zielonek może prowadzić do znaczącego spadku ilości składników pokarmowych (cukry zużywane przez bakterie tlenowe, białka rozkładane w procesie gnilnym), gorszego pobrania spowodowanego złym smakiem (obecność kwasu masłowego, nieprawidłowa fermentacja octowa itd.) oraz do obecności niebezpiecznych mikotoksyn (rozwój grzybów pleśniowych i wytwarzanie ich metabolitów). Prowadzi również do zwiększenia utraty suchej masy zakiszanego materiału nawet o ponad 20%.
Aby temu zapobiegać, należy jak najszybciej skutecznie obniżyć pH w zakiszanym materiale do około 4. Łatwość zakiszania konkretnych pasz wynika z dużej zawartości cukrów, mniejszej ilości białka oraz optymalnej zawartości suchej masy (30–35%). Co jednak robić, gdy zbieramy zielonki o wysokiej zawartości białka i stosunkowo niskiej cukrów (lucerna, koniczyna, mieszanki traw z roślinami białkowymi) lub o niskiej zawartości suchej masy? Bardzo d...