mazowieckie
Ryszard Kowieski prowadzi uprawę na glebach klasy III b, IVa i IVb. W tym sezonie w jego gospodarstwie uprawiane są 3 odmiany ziemniaków: Ignacy, Catania i Ricarda, które wysadzone zostały przed 25 kwietnia w rozstawie rzędów wynoszącej 67,5 cm. Średnio na 1 ha plantator zużywa 2,5 t sadzeniaków, a plony bulw wynoszą średnio około 10 t z ha.
– Od 2005 roku prowadzę certyfikowaną produkcję roślinną. Oczywiście korzystam z dopłat do produkcji ekologicznej, ale nie są one decydującym czynnikiem skłaniającym mnie do produkcji zdrowej żywności. Nie jestem zwolennikiem stosowania oprysków chemicznych w uprawach, a ponadto zależy mi, żeby wyprodukowana w moim gospodarstwie żywność była jak najwyższej jakości – mówi Ryszard Kowieski.
Chwasty redukują plon
Ryszard Kowieski podkreśla, że w ekologicznej uprawie ziemniaków ma cztery zasadnicze ograniczenia. Są one związane z nawożeniem, ochroną przed chwastami, ochroną przed stonką i chorobami grzybowymi. Za największy problem w swoim gospodarstwie gospodarz uważa zwalczanie chwastów.
– Nie ma preparatów dopuszczonych do zwalczania chwastów w uprawie ekologicznej ziemnia...