Głównym wyznacznikiem intensywnej produkcji tuczników jest pozyskiwanie jak najbardziej wydajnego materiału rzeźnego przy minimalnym zużyciu paszy. Często produkcja żywca wieprzowego okazuje się jednak nieopłacalna. Tymczasem można uzyskać dobre efekty produkcyjne, skupiając uwagę na dobrym zbilansowaniu mieszanek z wykorzystaniem produktów ubocznych, które niejednokrotnie nie ustępują jakością zbożu.
Dobrostan zwierząt jest również bardzo ważnym aspektem, wpływa bowiem na wyniki odchowu i tuczu, a zwierzęta utrzymywane w złych warunkach i źle traktowane nie będą tak produktywne, jakbyśmy tego oczekiwali. Nawet najlepsze genetycznie świnie nie osiągną wysokiej produkcji, jeżeli będą miały złe warunki środowiska. Mikroklimat panujący w pomieszczeniach dla zwierząt decyduje o ich zdrowiu i produkcyjności. Budynki dla świń i mikroklimat, który w nich panuje, to czynniki kształtujące dobrostan. Utrzymanie optymalnych warunków pomieszczenia wpływa na ilość pobranej paszy oraz tempo wzrostu tuczników.
Jakość żywienia
Należy dążyć do tego, aby zwierzęta
były utrzymywane w takich
warunkach środowiskowych, by
miał...