StoryEditorWiadomości rolnicze

Tygodnik Poradnik Rolniczy 29/2021 str. 57

12.07.2021., 14:07h

Pizza z kurkami

Składniki na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżka oliwy z oliwek, 50 g drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru.

Dodatki: 150 g kurek, olej, 2 cebule, 1 kulka
mozzarelli, 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%, 1 ząbek czosnku, kilka plasterków sera camembert, kilka plasterków boczku cienko pokrojonego, świeże zioła: koperek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz.

Wykonanie: Drożdże utrzeć z mlekiem, z cukrem oraz łyżką mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Do mąki dodać sól, oliwę i wlać mleko z drożdżami. Mieszać i wyrobić na jednolite ciasto, odstawić na 30 minut pod ściereczką. Po tym czasie rozłożyć na blacie papier do pieczenia, a następnie dłońmi rozciągnąć i ugnieść ciasto, nadając mu okrągły kształt. Kurki oczyścić i wypłukać, duże sztuki można pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać kurki i podsmażać je razem przez 15 minut. Do śmietany dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać posiekane zioła, po szczypcie soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Rozsmarować śmietanę z ziołami na cieście. Na śmietanie ułożyć startą na tarce mozzarellę i ...

Pozostało 17% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 03:19