Typy ziarna mocno determinują wiele ważnych gospodarczo cech odmian. Zanim przejdziemy do porównań, warto dodać, że na bazie linii typu flint oraz typu dent tworzy się w Europie formy pośrednie flint/dent, których celem jest kumulacja najcenniejszych zalet tych dwóch krańcowo różnych typów genetycznych.
Należy też zaznaczyć, że u najnowszych odmian z ziarnem dent charakterystycznym dla typowych mieszańców ziarnowych, niektórym hodowlom udało się znacznie poprawić wczesny wigor i są prawie tak tolerancyjne na chłody jak odmiany z ziarnem flint. Typ ziarna jest istotny w żywieniu bydła (inne połączenia skrobi z białkiem we frakcji bielm), a także w przemyśle (na gres preferowane flinty lub typ zbliżony do flint). Flint i dent różnią się budową skrobi, sposobem oddawania wody w fazie dojrzewania, minimum termicznym wschodów i wzrostu, ale przejdźmy do konkretów.
Mieszańce z ziarnem flint
mogą być siane w niedogrzaną glebę, tj. 5–6˚C i są bardzo przydatne w skrajnych rejonach uprawy kukurydzy w Polsce, pozwalają także na optymalizację czasu siewu przy dużych areałach kukurydzy w gospodarstwie, umożliwiają uprawę kukurydzy na glebach wolno nagrzewających się, zimnych, gliniastych.
Odmiany z tym typem ziarna odznaczają się bardzo dobrą tolerancją na chłody, są przydatne do uprawy w rejonach centralnych i północnych, a także do wcześniejszego lub optymalnego terminu siewu w rejonach południowych. Przy tej samej liczbie FAO co dent kwitną zw...