Wśród nich jest jedna z najgroźniejszych, czyli gorzka zgnilizna jabłek, nazywana oczkowaniem jabłek w przechowalni. Nie mniej groźna jest mokra zgnilizna jabłek, a także szara pleśń i brunatna zgnilizna.
Gorzka zgnilizna jabłek
albo inaczej oczkowanie jabłek, poraża zarówno jabłka, jak i gruszki. Choroba ujawnia się dopiero pod koniec przechowywania owoców, gdy uzyskują pełną dojrzałość konsumpcyjną. Początkowo są to drobne, gnilne plamy wokół przetchlinek. Plamy te z czasem się powiększają a ich liczba na jednym owocu może wahać się od kilku do kilkudziesięciu. Powierzchnia owoców w miejscu plamy zapada się, skórka pozostaje jednak gładka i napięta często pękając podłużną szczeliną. Barwa plamy jest zmienna, czyli od ciemnobrunatnej w pobliżu przetchlinki do jasnobrunatnej w dalszej odległości. Na plamach o średnicy od ok. 2 cm pod skórką widoczne są niewielkie wypukłości, w których zgromadzone są owocniki konidialne. Zgnilizna sięga w głąb miąższu powodując całkowite zniszczenie owocu i gorzki
smak.
Gnijące owoce wysychają i ulegają mumifikacji lub się rozpadają w wyniku szybko postępującej zgnilizny. W zależ...