Rośliny uprawiane z rozsady dają plon około 2–3 tygodni wcześniej. Dynie, cukinie i ogórki wysiewamy zazwyczaj wprost do gruntu na miejsce stałe. W przypadku melonów i kawonów, które mają większe wymagania termiczne, uprawa z rozsady jest konieczna dla uzyskania plonów we właściwym terminie.
Do produkcji rozsady najlepsze jest podłoże dostępne w handlu przeznaczone specjalnie do produkcji rozsad warzyw. Jest odkwaszone i wzbogacone nawozami wystarczającymi na początkowy okres uprawy. Można również przygotować je samemu, mieszając odkwaszony torf wysoki z dawką nawozu, np. Mis IV. Do produkcji rozsady najlepsze są doniczki o średnicy 8 do 10 cm. Mogą być to również doniczki spinane lub celulozowo-torfowe, które są sprzedawane w paletach wygodnych do przestawiania. Te są najlepsze, ponieważ sadzi się rośliny razem z doniczką, która z czasem ulega rozkładowi. Rozsada się szybciej i łatwiej przyjmuje, tym bardziej że system korzeniowy dyniowatych jest wrażliwy na przesadzanie.
Potrzeba kilku tygodni
Termin siewu zależy od tego, kiedy chcemy wysadzić rozsadę na miejsce stałe. Na uzyskanie rozsady ogórka, cukinii, patisona potrzeba okoł...