Tylko zachowanie prawidłowego stosunku energetyczno-białkowego gwarantuje uzyskanie wysokich przyrostów bez niebezpieczeństwa nadmiernego otłuszczenia tuszy. Komponentami, które warto wykorzystać w paszach, są poekstrakcyjna śruta rzepakowa i makuch rzepakowy, gdyż są źródłem białka wysokiej jakości, co potwierdza jego skład aminokwasowy. Stosunkowo duża zawartość tłuszczu w makuchu rzepakowym podwyższa jego wartość energetyczną i może być doskonałym źródłem energii w paszach dla trzody chlewnej.
Makuch rzepakowy jest dobrym źródłem energii, jednak trzeba pamiętać, że jej nadmiar, szczególnie u starszych tuczników, prowadzi do przetłuszczenia tuszy. Podstawowym czynnikiem decydującym o efektywności przyrostu jest odkładanie białka w przyroście masy ciała. Tylko zwierzęta o wysokich predyspozycjach do odkładania białka w przyroście masy ciała są w stanie efektywnie przetwarzać składniki paszy na mięso. Odłożenie 1 g białka powoduje przyrost około 4,5 g masy beztłuszczowej, gdyż w tkance mięsnej białko stanowi zwykle 22%, a reszta to woda i składniki mineralne. Odkładanie 1 g tłuszczu skutkuje natomiast przyrostem masy ciała jedynie o 1 g....