Oprysk chemiczny jest ostatecznym rozwiązaniem. W ograniczeniu omacnicy należy wykorzystywać metody biologiczne (kruszynek, wyselekcjonowane bakterie Bacillus), ale największe znaczenie ma zmianowanie i agrotechnika. Dziś przybliżymy biologię rozwoju, cechy rozpoznawcze i szkodliwość omacnicy.
Będzie ciepło, będzie presja
Omacnica prosowianka rozwija
w warunkach Polski jedno pokolenia
i tylko okresowo może pojawić się
nieliczna grupa drugiego pokolenia.
Szkodnik zimuje na resztkach pożniwnych.
Dorosłe gąsienice moszczą
się w oprzędzie w dolnej części łodygi
na wysokości ok. 10 cm od ziemi.
Niestety, nie wytrzebi ich populacji
największy mróz, ale kiedy gąsienice
głęboko przyorzemy, są małe szanse,
że po przepoczwarczeniu motyle wydostaną
się na powierzchnię. Po przezimowaniu
gąsienice w maju przędą
kokony i przepoczwarczają się.
Wyloty motyli omacnicy rozpoczynają się już w połowie czerwca i trwają do 8 tygodni. Składanie jaj przez samice rozpoczyna się w połowie czerwca, a maksymalne nasilenia składnia jaj przypada na drugą połowę lipca. Gąsienice zależnie od warunków pogodowych wylęgają się po 5–10 dniach i trwa od koń...