StoryEditorWiadomości rolnicze

W jęczmieniu browarnym nie ma poprawek

03.03.2021., 10:03h
W tym roku na polach odwiedzanego gospodarstwa jęczmień browarny zagości po raz kolejny. Bracia Jerzy i Ryszard Winciunowie uprawiają jęczmień z przerwami od wielu lat. Potrafią stworzyć odpowiednie warunki, więc dobrze im ta uprawa wychodzi.
warmińsko-mazurskie
Rolnicy wspominają, że jak kiedyś siali jęczmień browarny, to nikt nawet nie marzył o plonach dochodzących do 6 t/ha, a dziś na ich polach to norma. – Kiedyś były inne odmiany, inny materiał siewny, widać jak dużą pracę wykonały na przestrzeni ostatnich 10–15 lat firmy hodowlano-nasienne, jaki mamy postęp odmianowy – mówi Jerzy Winciun.

Odmiany z potencjałem

Przez ostatnie 2 lata rolnicy wysiewali odmianę RGT Planet, charakteryzującą się bardzo wysokim i stabilnym plonem. Zarówno w 2019 r., jak i w 2020 r. plonowała ona średnio na poziomie blisko 6 t/ha. Jerzy Winciun zwrócił uwagę, że jej zaletą jest również wysokie wyrównanie ziarna, poza tym nie było z odmianą RGT Planet większych problemów. Bardzo dobrze się krzewiła, rośliny były średniej wysokości, odporne na wyleganie, dzięki temu można liczyć na wysoki plon. Odmianę można uprawiać w całej Polsce.
– W tym roku będziemy siali najnowszą odmianę jęczmienia browarnego z hodowli LG, mowa tu o LG Diablo, podobno jest to jedna z najlepszych odmian w Europie. Materiał siewny mamy już w magazynie, nasiona przyjechały z Francji – wyjaśnia Ryszard Winciun....
Pozostało 84% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 17:17