Co prawda po wyjątkowo suchej wiośnie, tegoroczne lato – jak na razie – pod względem opadów jest łaskawe, to przed nami jeszcze dwa jego miesiące, podczas których nie wiadomo jaka będzie aura. Jedno jest jednak pewne – susza i inne negatywne warunki meteorologiczne coraz bardziej dają się we znaki hodowcom bydła. Co zatem zrobić, aby, mimo nieprzewidywalnej i niesprzyjającej aury, zapewnić zwierzętom wystarczającą ilość pasz objętościowych o odpowiedniej jakości? Rozwiązania w tym zakresie zaprezentowali specjaliści z programu „Krowie na Zdrowie”. Program ten to inicjatywa, która ma za zadanie przekazywać hodowcom bydła wiedzę o najnowszych trendach i technologiach dotyczących żywienia bydła. Obecnie program aktywnie wspierają firmy: Barenbrug, CLAAS, Corteva Agriscience oraz De Heus. W opinii Hanny Nowak z Corteva Agriscience, złe warunki pogodowe sprawiają, że hodowcy uczą się produkować lepszej jakości kiszonki. Bo im mniej jest materiału, tym bardziej trzeba starać się o jego parametry. Im trudniejszy sezon, tym dokładniej i z większą troską należy podchodzić do przygotowania kiszonek.
Skutki niekorzystnych...