Gdy już wybierzemy odpowiednie miejsce pod warzywnik, które powinno być osłonięte od wiatru, słoneczne, ciepłe i o dużej zawartości próchnicy, możemy przystąpić do przygotowania i wyznaczenia zagonów, a także siewu. Najwygodniejsze są zagony o szerokości 1,2 m, by bez problemu sięgnąć w każde miejsce. Długość zagonu zależy tylko od naszych preferencji. Wzdłuż zagonów wyznaczamy ścieżki o szerokości przynajmniej 30 cm, by można było swobodnie stąpać, siać, sadzić i przeprowadzać prace pielęgnacyjne. Następnie, za pomocą znacznika, wyznaczamy rzędy wzdłuż krótszego boku zagonu. Najczęściej odstępy między rzędami wynoszą 15–20 cm, by swobodnie usuwać chwasty i niszczyć skorupę glebową.
Głębokość siewu zależy od trzech czynników: wielkości nasion, sposobu ich kiełkowania i typu gleby. Obowiązuje zasada, że nasiona umieszczamy na głębokości stanowiącej trzykrotność wielkości nasion. Drobne nasiona wysiewamy płycej, od 1 do 3 cm, natomiast większe na głębokość dochodzącą do 6 cm. Na takiej głębokości umieszczamy np. nasiona grochu, bobu, fasoli szparagowej, których liścienie w trakcie kiełkowania pozostają w glebie. O...