Temperatura 6–8 st. C już sprzyja rozwojowi chorób, a jest wymagana przy ziemniakach do przerobu na frytki itd. Dlaczego? Aby podczas przechowywania utrzymać niską zawartość cukrów redukujących. Wzrost zawartości cukrów w bulwach ziemniaka (w temp. poniżej 6 st. C) powoduje słodki posmak, a w przetwórstwie karmelizację i pogorszenie barwy produktów.
Ubytki naturalne
wagi przechowywanych bulw ziemniaka
wynikają z transpiracji i oddychania
(na co mamy ograniczony
wpływ) oraz kiełkowania. Czynnik
odmianowy jest niezwykle istotny
dla długotrwałego przechowywania
ziemniaków z minimalnymi stratami.
Z badań IHAR wynika, że do
odmian cechujących się najmniejszymi
ubytkami naturalnymi nieprzekraczającymi
10% w czasie ich
przechowywania przez 6 miesięcy
należą m.in.: Albina, Alicja, Aksamitka,
Bard, Cykada, Gloria, Jasia, Kuba,
Lord, Mors, Salto, Tokaj, Wawrzyn,
Wigry, Wiking, Vineta.
Pamiętajmy o dużym wpływie odmian na straty przechowalnicze. To ważne w gospodarstwach rodzinnych przechowujących ziemniaki w mniejszych ilościach w piwnicach, kopcach lub budynkach adaptowanych, gdzie trudniej jest zadbać o optymalne warunki. Ubytki naturalne...