Wapnowanie gleb jest zatem niezbędnym elementem w uprawie warzyw i powinno się je wykonywać minimum co 4 lata. Świeże wapnowanie jednak źle znoszą: pomidor, marchew, groch, seler, cebula, burak ćwikłowy i ogórek, dlatego gatunki te zaleca się uprawiać w drugim roku po tym zabiegu.
Najlepiej często, małymi dawkami
Trzeba pamiętać, że zbyt
szybkie regulowanie odczynu
gleb pod uprawę warzyw
szkodzi nie tylko roślinom,
ale przede wszystkim mikroorganizmom
glebowym,
sprzyja też uwstecznianiu się
np. fosforu w glebie, osłabia
pobieranie wielu składników
pokarmowych, np. większości
mikroelementów, przyspiesza
rozkład materii organicznej.
Z tego powodu
zaleca się wapnowanie częste,
ale małymi dawkami, tak
aby uzupełnić w glebie straty
wapnia pobranego z plonami
roślin i wymytego. Szacuje
się, że w ciągu roku wymywa
się przez opad atmosferyczny
nawet 200 kg CaO/ha. W dodatku,
im jednorazowo zastosuje
się większą dawką wapna,
tym więcej wapnia ulega
wymyciu z gleby.
Optymalny odczyn to taki parametr żyzności gleby, który pozwala na danej glebie akumulować glebową materię organiczną, czyli sprzyja procesom humifikacji, pozwala też...