Oferujesz bezpieczny produkt
Rynek żywności bezwzględnie
stawia na jakość produktu
rolnego oraz jego bezpieczeństwo,
szczególnie
w aspekcie pozostałości
po środkach ochrony
roślin. Przepisy prawne
regulujące te wymagania
są coraz bardziej
restrykcyjne i nie pozostawiają
wątpliwości
co do tego, że gospodarstwa,
które nie nadążają
za zmianami, z czasem
utracą wartość konkurencyjną
na rynku. Kierunek
tych zmian jest
m.in. efektem rosnącej
świadomości konsumentów
w aspekcie jakości
i bezpieczeństwa żywności
oraz wiedzy, która przekłada
się na ich konkretne oczekiwania
i decyzje zakupowe.
Obecnie, częściej niż kilka lat temu, wybór kupujących pada na produkty rolne lub przetwory zaopatrzone w rozpoznawalne znaki jakości. Konsumenci analizują etykiety i nie boją się zapytać o pochodzenie żywności, a nawet zapłacić za nią więcej. Certyfikacja produkcji rolnej jest gwarancją, jakiej wymagają nabywcy oraz przetwórcy zarówno w kraju, jak i za granicą. Za nią bowiem stoją odpowiednie standardy, dzięki którym możliwa jest identyfikacja, a następnie eliminacja zagrożeń dla jakości i bezpieczeństwa produktu na każdym etapie procesu jego wytworzen...