StoryEditorWiadomości rolnicze

Więcej miejsca, więcej mleka

12.07.2021., 14:07h
Krowy mają bardzo mało czynności, którym mogą się zająć, a jednym z ulubionych jest sortowanie paszy. Najczęściej paszę sortują krowy stojące wysoko w hierarchii stada. To one podchodzą jako pierwsze do stołu paszowego zajmując zazwyczaj trzy miejsca (bo inne sztuki boją się i nie podchodzą blisko) i wybierają najlepsze kąski paszy treściwej.

W ten sposób zjadają dużo więcej niż potrzebują, a gdy kolejna krowa zajmie opuszczone po niej miejsce, pobiera przebrane już resztki. Takie zachowanie stwarza oczywiście problemy w postaci negatywnego wpływu na kondycję, zakwaszenie organizmu i spadek wydajności. Zjawisko to dobitnie pokazuje jak ogromne znaczenie – obok jakości zadawanych pasz – ma sposób ich skarmiania.

Aby uniknąć tych niepożądanych sytuacji zaleca się, aby przestrzeń przy stole paszowym na krowę wynosiła minimum 76 cm (w oborach z robotem jest to nieco mniej). Jeżeli mamy krótszy stół paszowy to należy zadawać pasze dwa razy dziennie albo często ją podgarniać. Konieczne jest bowiem, aby wszystkie krowy najadły się w 90 minut po zadaniu paszy i po każdym doju.

Przeprowadzone zostały badania, w których sprawdzano trzy różne długości stołu paszowego przypadające na krowę: 61, 69 i 76 cm. Przy szerokości 61 cm tylko 80% krów mogło znajdować się przy stole w momencie "szczytu", a dopiero przy 76 cm na krowę wszystkie zwierzęta mogły jeść w odpowiednim czasie. Potwierdzeniem, dlaczego miejsce przy stole paszowym ma tak ogromne znaczenie jest z pewnością kolejne doświadczenie...

Pozostało 58% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 03:22