StoryEditorWiadomości rolnicze

Wigilia inna niż zwykle

24.01.2021., 18:01h


KARP NA ORIENTALNIE

Składniki:
  • 5 płatów (dzwonków) karpia.
Składniki na marynatę:
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • szczypta mielonych goździków,
  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru,
  • szczypta chili,
  • 3 ząbki czosnku. 

Wykonanie: Składniki marynaty połączyć i zagotować. Karpia oprószyć solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zalać marynatą. Piec 25–30 minut w temp. 180°C. Pod koniec należy uważać, żeby potrawa się nie przypaliła. Podawać z chlebem.



MINTAJ Z SALSĄ MANGO

Składniki:

  • 4 płaty mintaja,
  • sok z ½ cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • masło klarowane. 
Składniki na salsę:
  • sok z ½ cytryny,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 świeża papryczka chili,
  • 1 owoc mango, 
  • listki mięty. 
Wykonanie: Płaty mintaja umyć, osuszyć ręcznikiem, ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć plastry masła i zapiekać ok. 25 minut w temp 170°C. Cebulę pokroić w kostkę, mango obrać i pokroić w kostkę, papryczkę oczyścić i posiekać bardzo drobno. Listki mięty drobno posiekać. Wymieszać w misce wszystkie składniki, skropić sokiem z cytryny. Rybę podawać z salsą z mango....
Pozostało 49% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 21:16