StoryEditorWiadomości rolnicze

Wiosną w pszenicy głównie RSM

03.02.2021., 13:02h
Od lat podstawą wiosennego azotowego nawożenia w pszenicy w gospodarstwie Wiesława Sokołowskego jest RSM. Ale nie ma systemu, którego nie można ulepszyć. Intensywniejsze krzewienie roślin na start ma dać zastosowanie w większej ilości formy saletrzanej azotu.
lubelskie
Wiesław Sokołowski prowadzi wraz z rodziną gospodarstwo wyspecjalizowane w produkcji roślinnej od 1989 r. Jego siedziba znajduje się w Mirczu w pow. hrubieszowskim na Zamojszczyźnie, a powierzchnia uprawianych gruntów wynosi obecnie 45 ha. To głównie ziemie klasy II i III, są też 3 ha "jedynki". Przeważają gleby ciężkie, mi.in. trudne w uprawie rędziny, w przypadku których zwykle jest za sucho lub za mokro, a czas na wykonanie zabiegu mocno ograniczony.

Pszenice zimują w Ameryce

Jesienią Wiesław Sokołowski zasiał na 25 ha pszenicę oraz rzepak na 10 ha. Pozostałe 10 ha zostały przygotowane pod wiosenny siew fasoli. Po raz pierwszy od wielu lat w strukturze zasiewów zabraknie buraków cukrowych. – Podobnie jak wielu rolników z naszych okolic zrezygnowałem z tej uprawy na znak protestu przeciwko niekorzystnym warunkom kontraktacji w Cukrowni Werbkowice – tłumaczy powody swojej decyzji rolnik.
Pszenice ozime w jego gospodarstwie zostały wysiane między 25 września a 25 października, większość na stanowiskach we wsi o niecodziennej nazwie, czyli w Ameryce. Zostały wysiane głównie po fasoli i rzepaku. To odmiany Expo (elitarna) i Etana (jakoś...
Pozostało 81% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 21:17