Sezon rozpoczęty – czas pomyśleć o nawożeniu mineralnym i organicznym. Ważna jest próchnica, którą dostarczamy, przekopując rośliny poplonowe albo stosując kompost czy obornik, a także ściółkując. O jej wysokiej zawartości świadczy duża liczba dżdżownic, które drążą korytarze, którymi tlen łatwo dociera w strefę korzeni roślin. Ich odchody wzbogacają glebę w substancje organiczne i wapń.
Do wytworzenia masy zielonej roślina zużywa głównie azot. Fosfor natomiast wpływa na kwitnienie i zawiązywanie owoców. Dlatego nie można o nim zapominać, uprawiając pomidory, ogórki i inne rośliny, których częściami jadalnymi są owoce. Istotnym składnikiem jest również potas, który odpowiada za całą roślinę, dbając o mocną budowę i krępy wzrost. Wapń, podobnie jak potas, bierze udział w budowie całej rośliny. Oprócz tego poprawia właściwości gleby – wiąże i neutralizuje zbędne kwasy. Szczególną rolę w uprawie warzyw odgrywa magnez. Wchodzi w skład chlorofilu i ma duży wpływ na budowanie biomasy roślinnej. Warto stosować nawozy potasowe i wapniowe mające w swym składzie magnez. Należy zapewnić właściwy stosunek poszczególnych pierwiastków. ...