Witamina E ma kilka postaci chemicznych. Jedną z nich jest alfa-tokoferol. I tylko tę jej postać potrafi wykorzystać ludzki organizm. Rozpuszcza się w tłuszczach. A jej główna rola to działanie jako antyoksydant. Przypomnijmy: antyoksydanty to substancje, które chronią komórki naszego ciała przed działaniem tzw. wolnych rodników. Czym są owe wolne rodniki? Kiedy nasz organizm trawi i przetwarza składniki odżywcze, wynikiem tego procesu jest powstawanie atomów albo też całych cząsteczek, które mają niesparowane elektrony. Co to znaczy? Otóż elektrony są trochę jak ludzie. Lubią być w parach i w parach występują w większości przypadków. Jednak bywa, jak na przykład w efekcie trawienia albo też wystawienia organizmu na działanie dymu tytoniowego, że elektron w cząsteczce zostanie sam. Na ogół źle znosi tę samotność. I wtedy wchodzi w różne niebezpieczne albo niekorzystne dla naszego organizmu związki, powodując tym, na przykład, szybsze starzenie się skóry. Dlatego cząsteczkę albo atom z takim samotnym elektronem dobrze jest zneutralizować. Zajmują się tym antyoksydanty, a jednym z silniejszych jest właśnie witamina E.
Ch...