Przy przeprowadzaniu szczepień należy zachować szczególną staranność, bardzo ważne jest zwłaszcza prawidłowe przechowywanie szczepionek. Jeżeli butelka ze szczepionką jest otwarta, to straci ona swoją skuteczność. Nie bez znaczenia są też warunki higieniczne. Pokazał to przykład gospodarstwa, w którym warchlaki do 30 kg wagi traciły znacząco na wadze, nie pobierały paszy, a śmiertelność wzrosła do 20%. Pojawiło się także na skórze zwierząt wiele ropni, a po szczepieniu przeciwko PCV2 obserwowano wymioty i duszności. Po kontroli automatów do szczepień okazało się, że były one brudne, a przyczyną problemów były zanieczyszczenia szczepionki wynikające ze złej higieny.
Szczepionki z reguły powinny być przechowywane w lodówce w temperaturze od +2 do +8°C. Jeśli dojdzie do ich zamrożenia lub przegrzania, tracą skuteczność. Należy również uważać na to, aby nie doszło do ich rozwarstwienia, a przed każdym użyciem butelkę należy wstrząsnąć. Napoczęte butelki należy zużyć tak szybko, jak tylko to możliwe. Każde zanieczyszczenie – także środkami odkażającymi – może sprawić, że szczepionki będą nieskuteczne. Strzykawka wielokrotnego użytku powinna...