Temperatura powietrza powyżej 25°C w przydomowym chowie kur może doprowadzić do zmniejszenia produkcji jaj oraz znacznego pogorszenia ich jakości, co w szczególności dotyczy białka i skorupy. Białko staje się rzadsze, a skorupa cieńsza, bardziej podatna na stłuczenia. Często obserwuje się także jej deformację. Dzieje się tak, ponieważ kury w wyższych temperaturach niż optymalne (18– 21°C ) koncentrują się głównie na chłodzeniu organizmu, na co zużywana jest produkowana przez organizm energia. Zmniejsza się przy tym pobranie paszy, co doprowadza do spadku nieśności i pogorszenia jakości jaj.
Redukcji ulegają również wskaźniki reprodukcyjne drobiu (zapłodnienie jaj i wylęgowość) spowodowane zbyt wysokimi temperaturami. Podobnie na stres cieplny reaguje młody drób rzeźny, gdyż wysokie temperatury doprowadzają do zmniejszenia przyrostów masy ciała w odchowie i pogorszenia wykorzystania paszy przez ptaki. Dlatego nie należy zapominać o podawaniu kurom czy kaczkom nawet dwa razy dziennie czystej wody w czystych poidłach.
Nieograniczony dostęp
Każdy niedobór wody będzie wywoływał stres cieplny, który wpłynie na wyniki produkcyjne. Dla...