StoryEditorWiadomości rolnicze

Wołowina – są szanse na rozwój eksportu?

18.11.2020., 10:11h
Rynek wołowiny w unijnej wspólnocie wszedł w 2019 roku w negatywny trend, który obecnie jest zaostrzany przez skutki pandemii. Mając na uwadze redukcję stad, eksperci z Komisji Europejskiej spodziewają się, iż w bieżącym roku, w porównaniu z poprzednim, produkcja wołowiny spadnie o 1,4%, do 6,88 mln ton. Zakłada się, że w drugiej połowie roku liczba ubojów nieznacznie wzrośnie w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku, aczkolwiek opublikowane dotychczas dane za lipiec i sierpień jeszcze na to nie wskazują.

Mniejsza produkcja i konsumpcja

Spadek produkcji wołowiny w UE odnotowany w pierwszej połowie bieżącego roku był spowodowany nie tylko pojawieniem się wirusa, ale również suszą, która wystąpiła w niektórych państwach członkowskich. W tych krajach do uboju trafiały zwierzęta o niższej masie.
Unijni analitycy, mając na względzie zmniejszenie pogłowia bydła, prognozują, iż spadek produkcji wołowiny będzie kontynuowany w UE w przyszłym roku. Miałby on być zbliżony do tegorocznego spadku i wynieść 1,5%. Będzie to szczególnie dotkliwe w Niemczech, Francji, Austrii oraz w Rumunii. Choć unijni eksperci nie wymieniają tutaj Polski, ni...
Pozostało 78% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. wrzesień 2024 11:20