łódzkie
W każdej lokalizacji firma prezentowała całą paletę odmian, wskazując najlepsze dla danego regionu. Mnie osobiście ciekawiła tegoroczna nowość w ofercie pozwalająca zaoszczędzić nieco na nawożeniu azotem, co jest na czasie, ale przede wszystkim wzbogacić kiszonkę z kukurydzy w białko roślinne.
Kukurydza z fasolą?
Co to za nowość? To gotowa mieszanka nasion kukurydzy i kwitnącej fasoli tycznej. Mieszanka była dostępna w opakowaniach po 50 tys. nasion (kukurydza + fasola w stosunku 2:1) i zaprawiona fungicydem, ale bez inokulanta. Odmianą kukurydzy w mieszance jest Farmurmel (FAO na kiszonkę 240, na ziarno 230). Wybór padł na tę odmianę kukurydzy, bo cechuje się wysokimi plonami suchej masy oraz skrobi i jest idealnym partnerem dla białka fasoli tycznej.
Firma farmsaat zaznacza, że fasola potrzebuje do kiełkowania więcej wody niż kukurydza i do uprawy należy wybierać stanowiska o optymalnych warunkach dla kukurydzy i bez nadmiernego zachwaszczenia. Sugerowany jest termin siewu od maja (fasola jest bardzo wrażliwa na przymrozki). Zalecana gęstość siewu punktowego obu roślin w jednym rzędzie (w rozstawie 75 cm) to 12 nasion/m...