StoryEditorWiadomości rolnicze

Zalety odkwaszania kredą

07.03.2022., 10:03h
Pomimo tego, że w ostatnich latach prowadzi się szereg kampanii informacyjnych odnoście wapnowania i promuje technologie uprawy zapobiegające obniżeniu odczynu gleb, a więc zaleca nawożenie obornikiem (podwyższa odczyn gleby) i wapnowanie, to niski odczyn gleb pozostaje w Polsce nadal dużą barierą w produkcji roślinnej, jak i ochronie środowiska rolniczego.

W Polsce udział gleb kwaśnych i bardzo kwaśnych nadal przekracza średnio 50% powierzchni użytków rolnych, są jednak obszary, gdzie jest on znacznie większy i dochodzi do nawet 80%. Skutki tak dużego zakwaszenia gleb rozpatruje się głównie biorąc pod uwagę tylko straty wynikające z obniżenia plonów. Jednak zakwaszenie gleb jest bardzo niebezpieczne także z punktu widzenia ich chemicznej degradacji.

Bardzo dobra rozpuszczalność

Do wapnowania gleby możemy użyć różnych rodzajów wapna: tlenkowego, węglanowego lub dolomitowego, które różnią się oddziaływaniem na glebę. Złoża wapieni i margli, dolomitów i kredy są oczywiście podstawowym źródłem wapna wykorzystywanego na cele rolnicze. Efektywność tych nawozów określają takie cechy fizyczne i chemiczne jak: wiek skały, zwięzłość i miękkość skały, forma i wielkość cząsteczek, aktywność i reaktywność chemiczna oraz skład chemiczny i wartość neutralizacji.

W zależności od gatunku gleby, preferencji odczynowych roślin i stopnia zakwaszenia gleb należy wybrać określony rodzaj wapna, gdyż od tego zależy skuteczność i szybkość odkwaszania, a więc efektywność odkwaszenia wapno...

Pozostało 79% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. listopad 2024 03:30